top of page
Zoeken
  • KID coach Normita

Gastschrijver - inspiratiegroep Positieve gedachten voor kinderen

Deze week mocht ik gastschrijver zijn bij inspiratiegroep "Positieve gedachten voor kinderen van Lieverdeliefste op Facebook. Wat een eer!


Ik koos 5 affirmaties en daarbij had ik een tekst geschreven.

Karien's werk als illustrator en haar affirmaties sluiten perfect aan bij mij als persoon, ouder en kindercoach.


De affirmaties en teksten zijn te vinden in de (besloten) facebookgroep en op mijn social media (kidcoaching.nl). Uiteraard deel ik ze ook hier op mijn website :)

Onderstaande vind je onze samenwerking:

Ik ben zoals ik ben

Het is heel makkelijk om te vergelijken, maar wat men gauw vergeet is dat iedereen uniek is, dat maakt de wereld juist zo leuk en interessant. Ook al herken je veel van jezelf in je kinderen, zelfs zij zijn uniek. De basis om te zijn zoals je bent, is zelfvertrouwen; als ouder met veel positiviteit en liefde opvoeden, en het kind het gevoel te geven dat hij/zij er mag zijn. Het beter willen zijn is een goed streven, maar leg niet teveel druk op het kind als het niet lukt. Leer het kind dat fouten maken mag en wees hier zelf ook een voorbeeld in.

Leuke oefeningen om te doen met jouw kind, is om een positief dagboek bij te houden, waarbij hij/zij 3 dingen per dag opnoemt dat goed ging/wat je geleerd hebt/heb overwonnen/fijn moment was. Houd je kind niet van schrijven? Misschien het tekenen of het al dagelijks benoemen tijdens avondeten of einde van de dag. Zo wordt je bewuster van jezelf en hou je de positive vibes alive.

Een quote waar ik van hou dat perfect samengaat (en waar ik eerder gebruik van maakte) met deze affirmatie: zelfvertrouwen is geloven dat je een kracht bezit, sterker dan je angst.Ik denk fijne dingen

Gedachten zijn zo krachtig. Gedachten zijn zo krachtig dat ze jouw dag en stemming kunnen bepalen voordat je het beseft. Vaak als er iets gebeurde waarbij ik verdrietig of teleurgesteld van werd, bedacht ik verschillende scenario’s hoe het anders had gekund. Afhankelijk van de situatie, merkte ik op dat ik soms in een negatieve ‘gedachten spiraal’ vast kwam te zitten. Tegenwoordig probeer ik sneller negatieve gedachten van me af te schudden door dankbaar te zijn met wat ik nu wel heb en wat ik wel heb bereikt. Het is even wennen om om te denken, omdat het zo makkelijk is om in de negatieve spiraal te zitten, maar wat is het fijn om dankbaar te zijn. Daarbij helpen affirmaties uiteraard enorm 😉. Een andere manier van omdenken is, wanneer ik zenuwachtig ben voor een aankomende afspraak, ik dan van te voren visualiseer hoe het goed afloopt. Hoe ziet het eruit als het goed gaat? Wat zeg ik dan, wat doe ik dan, wat voel ik dan, wat gebeurt er dan? Door aan fijne dingen (vooruit) te denken en dit voor je te zien en voelen, schakel je meteen alle negativiteit uit. Good vibes only!Ik mag foutjes maken

Waarom is fouten maken zo erg? Van fouten leer je en groei je. Een tijdje geleden postte/gebruikte ik de volgende quote: Elke wijze uil begon ooit als een uilskuiken. Zonder fouten maken, weet je niet wat de beste manier is om iets te doen. Fouten maken voelt als falen, maar dat kunnen we gauw het kind afleren door om te denken; door fouten maken ontdek je meer. Als ouder moet je fouten toestaan, bespreek samen hoe je het de volgende keer het anders zou kunnen aanpakken, en laat vooral het kind aan het woord. Niet perfect is ook goed.

Een leuke oefening is om 2 potjes te gebruiken en in 1 pot stop je papiertjes waarop je alle fouten/mislukkingen opschrijft en de andere pot is voor papiertjes met alle leringen. Hoe ga je te werk? Uit de ‘fouten/mislukkingen’ pot haal je een papiertje, lees je hardop en bespreek wat je ervan geleerd hebt. Dit schrijf je op en stop je in de andere pot. Zo leeg wordt de ‘fouten/mislukkingen’ pot en wordt de pot met leringen voller en voller. Ook leuk om af en toe wat uit te lezen, als je vergeten bent wat je geleerd had ;)Ik heb talent

Wat kan ik goed? Iedereen heeft een talent, ook al denk je dat je iets niet kan. In je krachten staan is erg belangrijk bij KID Coaching.

Een leuke oefening om je (meer) in je kracht kunnen laten staan: kaartjes met helpende gedachten. Een andere oefening is om in de klas of in een groep (bijvoorbeeld jouw naasten) te vragen om iets positiefs of iets waar je goed in bent, op te schrijven. In de klas is het leuk om dit te doen als iemand jarig is of einde van het schooljaar. Terwijl je alle positieve berichten over jezelf leest, kan het zo een boost geven, vooral als je in eerste instantie dacht dat je helemaal niets kan. Dit geeft mooie en nieuwe inzichten, waardoor je beseft dat je veel meer talenten hebt dan je voorheen dacht. Ik spreek uit ervaring. Jaren geleden vroeg ik een aantal mensen om mijn kwaliteiten op te schrijven. Mijn hart maakte een sprongetje van alle complimenten en kwaliteiten die men over mij schreef. Sindsdien werd ik veel bewuster van mijn eigen kunnen en geef ik soms dezelfde oefeningen mee met de kinderen die ik coach.Ik geniet van stil zijn

Stil zijn is erg lastig voor kinderen. Het liefst willen ze constant bezig zijn. In een maatschappij waarbij we overal en snel op de hoogte zijn van wat er afspeelt in de wereld, is (een beetje stilte) wel fijn. Als volwassene kan ik er zo van genieten als ik me even terugtrek van alle hectiek. Ik kom tot rust, geniet van de stilte en denk aan de kleine fijne dingen 😊 Hoe geef je dit door aan je kind om ook even stil te staan/zijn? Denk aan meditatie of yoga oefeningen. Uit ervaring weet ik dat niet ieder kind hiervoor openstaat. Door de magie van internet, vond ik een leuke speelse oefening : Stop en Luisterspel. Het gaat als volgt: Laat de kinderen willekeurig rond de ruimte lopen en gebruik een klankschaal of instrument die een lang geluid kan maken. De kinderen lopen rond en zodra ze geluid horen, staat iedereen helemaal stil en sluit de ogen. De kinderen luisteren heel goed naar het geluid en alleen als het geluid volledig verdwenen is, kunnen ze weer beginnen met lopen. Dit kan je zo vaak herhalen als je wilt.

Vaak bij stilte, voelt het eerst een beetje gek, maar door het vaker te oefenen, wordt het elke keer makkelijker en kan je weer opgeladen verder met de orde van de dag.


Dankjewel Karien dat ik dit mocht doen! Check haar website: www.affirmerenmetkinderen.nl voor mooie illustratiesLiefs,

KID Coach Normita

382 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page