top of page
Zoeken
  • KID coach Normita

Internationale dag van culturele diversiteit

Vandaag is het internationale dag van culturele diversiteit. Dit is een belangrijke dag voor mij om even bij stil te staan.

Als tweede generatie migrant, geboren en getogen in Nederland, is cultuur altijd belangrijk voor mij geweest. Zowel Nederlandse als Filippijnse cultuur en later ook de Surinaamse cultuur door mijn man.


Ik groeide op in de kleurrijke Amsterdam Oost. Ik had buren, klasgenoten en vriendinnen uit verschillende culturen.Ondanks mijn kleurrijke omgeving, voelde ik me niet altijd op m'n plek en was zoekende naar mijn eigen ik. Ik voelde me niet Nederlands noch Filippijns genoeg.

Mijn 18e verjaardag was een keerpunt, vanaf dat moment zag ik hoe belangrijk m'n Filippijnse cultuur was - met als kern samenhorigheid en laatste stukje verbinding met m'n ouders in Nederland. Ik verloor mijn moeder toen ik 3 jaar was en mijn vader toen ik bijna 17 jaar was. Mijn bonusmoeder, peetouders, vele "ooms", "tantes" en kennissen van m'n ouders waren aanwezig naast mijn broertjes, vriend en vrienden. Al die aandacht voor mij was erg wennen.

Er kwam ook veel stress en verplichtingen erbij kijken, m'n niet Filippijnse vrienden konden een kijkje nemen in Filippijnse tradities, sommige vielen af tijdens dansoefeningen (we oefenden de wals), er waren discussies en ik merkte dat ik lat te hoog legde voor mezelf en anderen. Het liep niet altijd soepel, maar ik ben zo dankbaar voor ieders hulp. Zonder hen had ik mijn Filippijnse 18e verjaardag, mijn debut, niet meegemaakt.

Middels een debut feest, wordt je als 18 jarige jonge dame aan de volwassen wereld geïntroduceerd. Er wordt een wals gedanst met 18 paren, je krijgt 18 rozen (gegeven door gekozen 18 heren) en 18 kaarsen (gegeven door gekozen 18 dames). Er worden speeches gegeven, veel gegeten en gedanst. En in mijn geval naast veel gelachen ook wat gehuild. Ookal was mijn bonusmoeder aanwezig, was het ook een realisatie dat mijn ouders er niet waren.


Sindsdien ben ik meer bewust van m'n identiteit, met name mijn heritage, mijn erfgoed.

Nadat ik m'n HBO diploma in m'n pocket had, zocht ik m'n familie in de Filippijnen op. Sindsdien streef ik ernaar om elke 3 a 4 jaar terug te gaan. Daarbij vraag ik ook vaak naar verhalen over mijn ouders of beginnen mijn familieleden vanzelf over ze te praten.


Cultuur is altijd een rode draad geweest in mijn leven. Dat was ook de reden dat ik International Management studeerde. Veel mensen ontmoeten uit verschillende landen en diens culturen. Ik zie het als een verrijking om in contact te komen met verschillende culturen, vooral om van elkaar te leren en elkaar te respecteren.


Nu ik kinderen met verschillende roots heb, is het nog belangrijker geworden om de culturen in mijn gezin in stand te houden; de Filippijnse, de Surinaamse en ook de Nederlandse. En van welke rituelen of gewoontes we van welke cultuur nemen, mogen we zelf bepalen. Onze eigen mix, hoe geweldig is dat 😍


Own your past, embrace your culture and discover your future.


Liefs,

KID Coach Normita


78 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page