Deze week wordt de internationale dag van de vriendschap gevierd.
Een tijdje geleden heb ik (via social media) rondgevraagd wat vriendschap voor je betekent. Jong en oud hebben gereageerd en ik merkte meteen op dat er bepaalde woorden meerdere keren terugkwamen. Deze woorden heb ik in een “woordenweb” samengevat; een echte vriend betekent het volgende:
Wat de hulpvraag ook is van de ouders en kind, vriendschap komt vrijwel altijd ter sprake tijdens de sessies. Als volwassene weet je al gauw wat je in een vriendschap zoekt en kan er iets moois ontstaan met iemand van werk, sportschool, in de buurt, school van de kinderen en zelfs familie. Het is een wederzijdse relatie.
Voor kinderen is dit nog anders. Het is niet altijd makkelijk om hierover te praten voor kinderen als ze problemen ervaren met vrienden. Verhalen voorlezen is één van de methodieken die ik dan toepas. Dit kan tot mooie gesprekken leiden met het kind. Probeer het ook eens thuis. Eén van de boeken die daarvoor geschikt is, is “De veren van de rabbi” boek.
Vriendschap tussen kinderen gaat in verschillende fases. Ik zag een leuk overzicht van Zwijssen dat alles goed samenvat:
Bovenstaande is een normale ontwikkeling van vriendschap tussen kinderen volgens de ontwikkelingspsychologie. Doordat we in een digitale tijdperk leven, vormen kinderen naast ‘normale’ vriendschappen ook ‘digitale’ vriendschappen. Tegenwoordig brengen kinderen veel tijd door met online gamen en/of social media. Vooral bij oudere kinderen/jongeren, kunnen hierdoor ook digitale vriendschappen ontstaan. Digitale vrienden maken kan makkelijker zijn, omdat je ze niet altijd persoonlijk hoeft te kennen (of ontmoeten). De digitale vrienden zijn letterlijk ‘one click away’ en er zijn zoveel valkuilen in de digitale wereld. Maar dat bewaar ik voor een andere blog 😊. Uiteindelijk is een goede balans tussen digitale en offline vriendschappen het meest ideaal.
Mocht je zelf het gevoel hebben dat bovenstaande helemaal niet aansluit met je kind, maak je niet meteen teveel zorgen. Praat met je kind en wees open over alle situaties waarmee jouw kind zit als het gaat om vriendschap. Wees een luisterend oor en sluit niet meteen dingen uit. Probeer bovenstaande tip van KID waarbij je een verhaal over vriendschap voorleest.
Vind je het alsnog prettiger om hulp te krijgen met vriendschappen van jouw kind? Dan ben je bij KID Coaching aan het juiste adres. Middels de individuele sessies zullen we kijken naar wat jouw kind nodig heeft, zodat hij/zij sterker in zijn/haar schoenen staat en vriendschappen (beter) kan vormen.
Comments